Nepismeni ili potkupljeni članovi izborne komisije ?

Matematičke nelogičnosti” u Brčkom: Traži se ponovno otvaranje vreća na 34 biračka mjesta

Zaprimili smo, obradili i unijeli rezultate izbornog materijala sa 140 biračkih mjesta na području Brčko distrikta. JIS aplikacija Centralne izborne komisije BiH prihvatila je obradu unosa izbornih rezultata sa 139 biračkih mjesta.

Rekla je ovo novinarima na današnjoj konferenciji Andrea Mrkonjić, predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta.

“Jedno biračko mjesto, 200c040, nije bilo moguće obraditi kroz aplikaciju JIS, i o tome smo obavijestili CIK BiH i čekamo u narednom periodu instrukciju kako postupiti sa izbornim rezultatima sa navedenog biračkog mjesta”, dodala je Mrkonjić.

Riječ je o činjenici da birački odbor na tom mjestu nije unio i popunio rezultate i podatke za ZR obrazac i aplikacije nije automatski prihvatiti sve rezultate, pojasnila je ona.

“Nakon unosa svih izbornih rezultata, JIS aplikacija je upozorila na matematičke nelogičnosti na određenim biračkim mjestima. Takvih je 34 i uputila nas na zahtjev za ponovno otvaranje vreća, a u svrhu pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata”, dodala je predsjednica brčanske Izborne komisije.

Ona je dodala i da je sada na CIK-u da odluči za koja biračka mjesta je potrebno ponovo otvarati vreće.

Ukoliko dođe to takve naredbe, Izborna komisija Brčko distrikta postupiće u skladu sa utvrđenom procedurom.

Izborna komisija Brčko distrikta dobila je podatak da je ukupno bilo 37.762 glasača, a nakon obrade izbornih rezultata sa 139 biračkih mjesta broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji je 24.903.

JIS aplikacija, dakle, nije prihvatila obradu za 12.859 glasačkih listića sa područja Brčko distrikta, a očekuju se instrukcije CIK-a za dalje postupanje.

“Moramo pričekati odluku CIK-a i vidjeti hoćemo li dobiti naredbu da za 34 biračka mjesta bude ponovno otvaranje, a u svrhu pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata”, rekla je Mrkonjić.

Izvor: Nula49

Komentariši