Da li je dr za dom sramota Brčko Distrikta ?

Brčanski političari zašto šutite ?

Malo je gradova u Bosni i Hercegovini a pogotovo na dunjaluku koji se mogu podičiti tako šarolikom političkom lepezom oličenom u tzv strankama, kako se zvanično nazivaju, a sve češće u raji ih nazivaju privatnim kriminalnim udruženjima.

Piše: Gradimir Saldacki

Na Brčanskoj političkoj sceni možete pronaći sve velike ( Srbe, Hrvate, Bošnjake ) i one male, ali i tzv. probosanske stranke pa čak i one koji navodno baštine ideje ljevice i socijalizma, pomalo i komunizma ali to ne priznaju a možda je i bolje tako. Jer, ako bi malo zagrebali, može li iko da objasni šta je zajedničko tzv socijalističkim strankama tipa SDP, SP , SNSD i inim udruženjima sa socijalističkim predznakom, osim želje da vladaju i kontrolišu tokove novca, naravno, sa omanjim kanalima koji teku u njihove bazene, da ne kažem džepove. Ima ponekih koji se kunu u građansku Bosnu ali riječi i djela su im uglavnom kontradiktorne i uklapaju se u vodotok nacioNanističkog džeriza a zarad očuvanja fotelja i privilegija.

Bez obzira šta svi ti vajni političari nam serviraju jasno je da njih više vežu stvari koje se dešavaju daleko od oka javnosti.

Ima jedna tema koja jasno oslikava stanje na brčanskoj političkoj sceni. To je tema-čovjek-političar anto dr domić, poznat u javnosti kao dr za dom ili skraćeno dr dom.

drdomipokisao

Taj lik, da ga ne opisujem ponovo osim sa starim brčanskim opisom koji mi se čini prikladnim, seljober, decenijama ne izbija iz fotelja Brčanske Vlade, jedan je od najboljih poznavaoca političkih prilika u Brčkom, što zvaničnih što nezvaničnih, i jedan od najvećih provokatora normalnih građana.

Poznata je epizoda doktora za dom u kojoj odlazi u Zagreb, o trošku Brčko Distikta a po odobrenju esada kadrića, na doček ratnog zločinca darija kordića po povratku sa odsluženja zatvorske kazne za ratne zločine. Poznato je da on u prigodnim prilikama u zgradu Vlade Brčko Distrikta BiH dolazi obučen u dres reprezentacije susjedne Hrvatske, da je fan kravata sa šahovnicom i obilježavanja praznika susjedne Hrvatske. Poznati su i neki njegovi marifetluci ali nećemo sad o tome. Nije on kriv. Što kaže Đole Balašević, krivi smo mi. Tačnije, krivi su njegove kolege iz brčanskog parlamenta, bez obzira da li su veliki Srbi, veliki Bošnjaci ili fol građanska, probosanska opcija. Oni mu dozvoljavaju da sve to radi. Oni ga gledaju, gotovo svakodnevno, kako prilikom glasanja podiže desnu ruku u zrak poput sljedbenika njegovog imenjaka pavelića, oni su ti koji šute.

Hajde što šute desničari, veliki Srbi i veliki Bošnjaci, to su spojene posude političke, ali zašto šute umjerene prosrpske stranke, druge hrvatske stranke osim udruge hajmo drpat zajedno, stranke koje baštine socijalizam i antifašizam ? Da li se nečega boje ili su toliko utonuli u bh političku žabokrečinu da im je sve svejedno ? Gdje nestade ono SF ili No pasaran ? Radi li se o propalim idealima ili šupljim džepovima čije punjenje može da se obavlja samo u tišini ? Dokle će Brčko da trpi ovu i sličnne naciOnanističke i profašističke sramote ?

Tzv gospodo ( tako volite da vas zovu ) brčanski političari, ako imate mrvu obraza objasnite građanima Brčko Distirka zašto vam ne smeta domićevo profašističko ponašanje !

1 komentar na “Da li je dr za dom sramota Brčko Distrikta ?

  1. Dok god bude tkz antifašista biti će i tkz ultradesničara jer niti su tkz baštinici socijalizma suočili sa svojom prošlošću kao što nisu ni simpatizeri NDH ažna drugoj strani. Dakle, rezolucija i osuda Eu vezana za totalitarizme svih boja mora biti kamen temeljac svima te uporište za jedan novi početak.

Komentariši