Jakov amidžić na braniku ndh ?

Taman sam pomislio da se u glavnom gradu BiH konačno nešto pomaklo iz utabanih naciOnastičkih staza, postavljanjem izložbe portreta brčanskih antifašista kad ono cvrc ! Postfestum saznajemo da je ta izložba uskraćena za jedan svoj značajan, predviđeni, dio a to su biografije antifašista čiji su portreti predstavljeni na izložbi.

Naime, saopštenjem za javnost koje su izdali čelnici Arhiva Brčko Distrikta, Ćazim Suljević i Tamara Vijoglavin Mančić , saznajemo da je izložbu faktički bojkotovao šef Pododjela za kulturu Brčko Distrikta, ne navodeći ime, koji je zabranio učešće Arhiva u radu izložbe koja je spremana godinu dana ranije.

Naime neimenovanom šefčiću, a svi znamo da je to jakov amidžić, zasmetalo je pominjanje jasenovca u biografijama brčanskih antifašista.

Jakove bolan, kako te nije stid !

Zar je moguće izbrisati iz biografije nekome da je prošao ustaške kazamate u Brčkom i Jasenovcu i na kraju okončao život u jasenovačkom logoru ?

Knjiga SKOJ u Brčkom koju je pisao preživjeli logoraš iz jasenovca Refik Piskavica štampana je u tiražu od 5000 primjeraka. Izgleda ni jedan nije stigao do jakova u hrgovima pa nije ništa naučio. Nema veze, uskoro ćemo je objaviti na netu pa neka čita. Doduše, ima i drugih izvora ali jasno je da je jakov amidžić, propali student medicine a čini mi se i propali slikar naivac, nije htjeo da uči. Lakše mu je da bude kradeze apartčik u fotelji koja mu se zalijepila superlijepkom za zadnjicu pa je evo ne ispušta 25 i kusur godina. Dvadeset pet godina uništavanja brčanske kulture i njene podjele na nacionalnim programima.

Jakove amidžiću, da li znaš bar nabrojati imena osnovnih škola koje su prije poslednjeg rata egzisistirala? Imena brčanskih narodnih heroja. Čisto sumnjam !

Takođe, sumnjam da je jedan kradeze apartčik imao moć da uradi ovako nešto. Možda samo ulizičku ideju ali to nije moglo da prođe bez amina ili naređenja brčanskog poglavnika drdomića.

Malo je vjerovatno ni da to smeta bratskim sranjkama snsd i sda, mada je efendija kadrić, da ne kažem hodžica, bio prisutan otvaranju izložbe.

Ne zaboravite, Brčko je oslobođeno puno kasnije od brojnih njemačkih gradova, zahvaljujući ustašama i handžarovcima a četnici su daleko od grada, skriveni po šumama brinuli svoje brige.

Zbog takvih sranjaka i pojedinaca u Brčkom se ne slavi Sedmi april kao Dan oslobođenja. Sve ljubitelji kvislinga i onomad poraženih snaga.

Ukratko, predlažem svim probrčanskiom strankama, ako ih ima, i narodu brčkog, da pod hitno traže smjenu jakova amidžića. Čovjeka koji 25 godina uništava kulturu Brčko Distrikta a po nekim, neprovjerenim informacijama, i pere pare za kradeze i sopstvene potrebe. Jedan od primjera, kako tvrde naši izvori je da je dodijelio ,svojevremeno, 8000 KM za podsticaj pčelarstva čovjeku koji održava njegov pčelinjak.

Dosta je bilo i tebe jakove, idi u hrgove, kao i svakog vikenda, bavi se pčelama i naivnim slikarstvom. Nisu Brčaci naivni kako ti i tvoj mentor mislite.

Gradimir Saldacki

Za jakova i one koji tvrde da je Dara prvi film o jasenovcu:

2 komentara na “Jakov amidžić na braniku ndh ?

Komentariši